POLITIEK ASTEN BOOS OP MINISTER
(Bron: Eindhovens Dagblad)

Asten, 18 september 2019

Afspraak is afspraak: Het Rijk moet met meer geld over de brug komen voor gemeenten. Asten is de voortdurende verlaging van het Gemeentefonds meer dan beu en stuurt nu een boze brief aan minister Kajsa Ollongren. "De minister heeft miljarden over en gemeenten komen te kort. De schoen wringt ergens."

Broodnodig
Hij vindt het ‘broodnodig’ dat er een duidelijk signaal gegeven wordt aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. CDA-raadslid John Bankers vindt het onbegrijpelijk dat zijn gemeente miljoenen moet bezuinigen terwijl er in Den Haag voldoende geld lijkt te zijn. "Er is landelijk geld over en lokaal gaan alle voorzieningen kapot, dat kan niet!", was zijn heldere boodschap.

Het stond eigenlijk niet op de agenda van de raadsvergadering dinsdagavond, maar VVD'er Ton van Egmond zorgde er toch voor dat de gemeentelijke financiën werden besproken. Hij zag recent een motie van de lokale politiek in Heemstede voorbij komen. Politici aldaar hebben grote moeite met de kortingen van het rijk. Van Egmond kon zich vinden in die kritiek en besloot een Astense variant van de motie te maken.

Daarin rept hij onder meer over de bezuinigingen waar al maanden in de Peelgemeente over wordt gesproken. Asten heeft in de Voorjaarsnota 2019 een trits maatregelen ter waarde van € 3,9 mln opgenomen. Dat is tien procent van de totale begroting. Volgens Van Egmond is in 2018 afgesproken dat gemeenten meer geld krijgen om tekorten in onder meer het sociaal domein op te vangen. Bovendien komt de Omgevingswet er nog aan...

Niet pikken
Van Egmond vond voor de vergadering al alle partijen aan zijn kant. "Ook al zijn wij een kleine gemeente, dit moeten we niet pikken", concludeerde Tiny van den Eijnden van D66-Hart voor Asten. De Astense politiek wil dat de brief naar alle gemeenten in het land gestuurd wordt in de hoop op steun. Daarmee moet de minister overtuigd worden.

"We hebben de afspraak hier dat we normaal niet op moties van andere gemeenten reageren, dat is goed gebruik. Maar ik denk dat we nu als gemeenten een sterk signaal moeten afgeven. Daarover moeten we in een begeleidende brief uitleg geven aan andere gemeenten", zei Math Vankan van Leefbaar Asten.

Ton van Egmond
Fractievoorzitter VVD Asten
Tel.: 0493-845027 / 06-23938510
Stuur ons een mail